Mötet och klimatet

IMAG0348

Återigen invaderade Scouterna Kristianstad, denna gång var det Demokratijamboreen som hölls på arenan den 22-23 november.

Tråkigt tyckte kanske den Kristianstadsbo som uppskattar individuell stil, och till sin besvikelse bara fick se mörkblåa scoutskjortor röra sig i sin vackra hemstad. Roligt tyckte förmodligen den som deltog på detta fantastiska arrangemang, där scouter ifrån hela Sverige möttes, diskuterade, lyssnade, lät sina åsikt höras och påverkade Scouternas framtid. Utövade demokrati när den är som bäst helt enkelt.

Tyvärr fanns många kårer inte representerade under Demokratijamboreen, och inte heller är alla som påverkas av den politik vi för runt om i världen idag närvarande när de avgörande besluten klubbas. Vi kan inte veta vad kommande generationer, de som ärver den här jorden efter oss, skulle säga om de satt med på internationella förhandlingar… men vi kan göra en kvalificerad gissning. Att de skulle säga ”skärp er!” på respektive modersmål.

Demokrati skapar vi tillsammans.

Om bara några dagar händer något viktigt. Och nej, jag pratar inte om min tjugonde födelsedag (som är på torsdag!), utan om något som är helt otroligt viktigt – att FN:s klimatkonferens COP20 hålls i Lima, och att jag åker dit som representant ifrån världsscoutorganisationen WOSM. Detta är den sista klimatkonferensen innan ett globalt bindande klimatavtal ska slutas i Paris nästa år, ett avtal som visserligen inte kommer vara tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna (ursäkta deppig spoiler), men som absolut kommer påverka hur mycket förödelse vi pratar om. Varje liten temperaturskillnad spelar roll. Det gäller liv och död, lycka och lidande, rättvisa, jämlikhet, och var människas frihet och okränkbara värde.

Världen räddar vi tillsammans.

Under förra klimatkonferensen COP19 stod jag utanför mötet i oktoberkylan och skrek om klimaträttvisa för de fattigaste länderna och att kollobbyisterna skulle åka hem. Det här året ska jag delta inne på konferensen som en representant värdig Scouterna. Världens ledare vaknar långsamt upp, och de som fortfarande snoozar ska jag göra mitt bästa för att väcka och välkomna till verkligheten. Demokrati skapar vi tillsammans. Världen räddar vi tillsammans.

Tre fingrar mot pannan.
Linnea Andersson

Det här inlägget postades i Världen och märktes , , , , av linneaa. Bokmärk permalänken.