IDAHOT

Idag är det inte bara en varm karnevalsdag i Lund. Det är inte heller endast Norges nationaldag. Idag är nämligen även IDAHOT – International Day Against Homophobia and Transphobia. 

Den 17:e maj 1990 avskrev FN:s hälsoorgan homosexualitet som sjukdom och sedan 2004 har denna dag kommit att uppmärksamma strukturell homofobi och transfobi, hatbrott och våld mot homo- och bisexuella, transpersoner och queera runt om i världen.

Idag år 2014, finns det nästan 80 länder på klotet Tellus där det är olagligt att vara homosexuell och i minst fem av dessa är det dödsstraff. I Sverige var det mellan 1944-1979 betraktat som en mentalsjukdom. Jag läste någonstans att man inför den homosexuella befrielseveckan 1979 gjort försöket med en ”massjukskrivning på grund av homosexualitet” för att få samhället att öppna sina ögon.

På Twitter under taggen #queerberättelser kan man läsa inlägg från twittrare som delar med sig av sina upplevelser av att leva som ung och queer i Sverige idag.


Vi tycker oberoende av vem du är att man ska synas och ta plats. Köp en limited-edition tröja, Luft is Pride i Luftashoppen som bara säljs under maj månad. Passande just för att profilera Luft och mänskliga rättigheter. För vem kan leva utan luft?

Köp Luft is Pride-tröjan ->

Läs mer på

Det här inlägget postades i Okategoriserade och märktes , , , av Max Björkegren. Bokmärk permalänken.

Kommentera