GÄSTBLOGG: På Scouternas folkhögskolas paddelkurs

I fredags bar det av norrut. Jag och en till hade anmält oss till kanotkursen anordnad av Scouternas folkhögskola. I bilen på vägen upp satt vi och diskuterade vad vi förväntade oss, och hur gamla de andra deltagarna skulle vara. Kursen var för äventyrare och utmanare, och vi hade egentligen ingen idé om vad vi skulle få göra, mer än att det skulle sluta med en examination i gult paddelpass.

Efter 3,5h i bilen kom vi fram och i väntan på maten lektes det lekar med de andra deltagarna som visade sig vara 12-13 år. Som tur var, var där fyra till i vår ålder vilket bilade en utmanargrupp dagen efter. På lördags morgon var det packa vattentätt som gällde innan vi tog oss bort till kanoterna. Under förmiddagen rörde vi oss inte långt från land utan stannade i närheten och övade på olika paddeltag, vilka vi skulle använda i olika situationer och hur vi skulle sitta och jobba med kroppen för att spara maximal energi. Det betydde att paddlingen skedde ståendes på knä, vilket skulle resultera i ömma knän ganska snart.

Lunchen tillagades på land och då konstaterades det att hela helgen var vegetarisk. Ett litet problem när man inte äter grönsaker så lunchen bestod av nudlar för min del. Därefter packades kanoterna med vår packning och vi gav oss iväg mot nattens sovplats. Ledarna hade inte riktigt koll på hur långt det var dit.

Det började på lugnt vatten i några kilometer tills vi kom ut på sjön. Just den dagen var det stark motvind och vi paddlade dessutom motströms. Vi alla slet med att hålla kanoten på rätt kurs och vid detta lag hade en hel del gett upp knäståendet för de bekvämare sitsarna. Under eftermiddagens paddling fick vi alla nytta av den träningen vi hade haft under förmiddagen.

Efter tre kilometer på den blåsiga sjön nådde vi dagens mål efter totalt sju kilometers paddling. Medan vi reste vårt tält kom de resterande deltagarna också fram. När det sedan var dags att laga kvällsmat upptäcktes det att hälften av ingredienserna till kvällens mat var kvarglömda i bilarna på parkeringen där vi utgick ifrån. Två tappra ledare satte sig i kanoten och paddlade tillbaka. Skymningen låg inte långt bort och vår patrull hade redan påbörjat vår matlagning, så vi gjorde det bästa av saken och lagade mat av det vi hade. Det var planerad linssoppa till kvällsmat och eftersom jag inte åt det hade vår ledare fixat ihop nudlar från lunchen till oss, vilket blev vår kvällsmat.

När ledarna återvände med maten hade mörkret fallit och då sattes det igång matlagning på allas kök. Kvällens planerade kvällsfika blev försenat och vi det laget som äpplepajerna var klara, var det bara ledarna och ett par deltagare kvar uppe.

…hälften av ingredienserna till kvällens mat var kvarglömda i bilarna på parkeringen där vi utgick ifrån.

Natten blev till en kall morgon och frukosten åts inne i tältet innan det snabb plockades ihop och turen tillbaka påbörjades. Vi hade bytt platser sedan dagen innan och efter några hundra meter på sjön och en halvtimme passerad byttes det platser då vi redan från början var sent ute. Med tio minuters marginal till lunchen anlände vi till samma plats som vi började på igår. Idag hade blåsten varit nästan obefintlig och paddlingen lugn.

Efter lunchen äten var det bara sista momentet av vår examination kvar, vältning av kanoten och självräddning. Därefter var det bara 35 mil kvar att köra hem.

/ Elin Vilhelmsson

Det här inlägget postades i Gästblogg och märktes , , av Max Björkegren. Bokmärk permalänken.