GÄSTBLOGG: Ett smakprov på tysk scouting

IMG_0128

Mitt sommaräventyr bestod i år av en resa till Tyskland, efter lite kort sightseeing och allmänt kul i Tyskland åkte jag och tre andra glada svenskar på ett nationellt jamboree.

Den första tanken som slog mig när vi förvirrat letade oss fram till incheckningen var att jag aldrig skulle kunna hitta på det här lägret, allt såg likadant ut, var du än tittade, så var det samma syn, svarta tält i mängder. Några av er vet säkert hur dem ser ut, militärtälts-liknande konstruktion fast i varierande storlekar och ihopbyggda, ibland, till monstruösa konstruktioner.

Det var på samma gång både imponerande, och tråkigt, lägret tycktes sakna liv med bara svart var man än såg. Men här ska man inte låta skenet bedra, med undantag från tälten var det mesta som hemma, glada människor överallt, och i sann scoutanda, bra humör i alla väder. Man vande sig snabbt vid tälten, och jag förstår deras charm, men är kanske inte helt såld.

Det enda negativa jag fann var det faktum att kvällsunderhållningen för ledare och funktionärer gick ut på att gå på pub och dricka öl. Min känsla är väl att man kan göra det överallt annars, på scouterna roar man sig på andra sätt. Men det fanns en viss skillnad som man inte precis ser på någon annan pub, lägerbål. Till skillnad från våra egna, oftast med högljudda och tramsiga sånger, med tillhörande tramsiga rörelser, så slog sig folk här ner runt elden, sen det tog inte lång tid innan en gitarr dök upp, och det som spelades var nästan uteslutande, vackra, stämningsfulla sånger som en imponerande mängd människor kunde. Så fort sång börjar någonstans dras fler och fler dit, de verkade verkligen älska sina lägerbål, och jag kan inte påstå att jag vantrivdes med att lyssna på det.

Som efter alla läger jag har åkt hem med massor av minnen och tankar, såväl som nya vänner. Det är alltid fantastiskt kul att se skillnaderna i hur vi bedriver scouting, och hjärtvärmande att kunna uppleva precis den gemenskap som fått mig att älska scouting, vare sig du åker till grannkåren på besök, eller besöker ett helt annat land.

Filip Jönsson

Det här inlägget postades i Gästblogg, Läger och märktes , , av Max Björkegren. Bokmärk permalänken.