Amazing Race – Sjöbo 2014

vinnare amazing race 2014

Årets Amazing Race flyttade hem igen, till Sjöbo. Där startskottet gick för första Amazing Race 2011.

Fem lag kämpade om trofén, den snygga jordgloben! – Ett lag vann.

Samlingen började på fredagskvällen, och första tävlingsmomentet var att i laget skulle varje person blunda och räkna i 60 sekunder, och sedan räcka upp handen, sedan skulle man gissa i laget vem som var närmst.

Minst sagt, den tävlingen avgjorde vilket lag som skulle starta först på lördagsmorgonen.

Efter frukost gick första laget iväg med en kuvert i handen. Ledtråden till nästa mål var en kartbit skrivet på bakplåtspapper som man kunde lägga över den vanliga karta. Benen började röra på sig och så var laget iväg.

Väl framme fick laget uppgift att på 5 minuter få såpavatten att koka över i en plåtburk, det gick dåligt! Strafftid på 3 minuter och invänta nästa uppgift.

Under förmiddagen gick laget från uppgift, till nästa uppgift. På några ställen fanns det brevlådor som var märkta ”Amazing Race”, där ledtrådar fanns till nästa mål.

Lunchdags och chans till att simma till en flotte i Sjön, där ute fanns en ledtråd som skulle kunna varit bra att han dagen efter. Tre duktiga lag skickade ut en person i det avsvalnande vattnet.

Trip trap trull, lagen gick vidare ut på sin jakt efter trofén. Lagen låg nära varandra, 15 minuter mellan första och sista. En rebus med bild på en manlig tupp, och i detta fallet var det en ”Tocke”. Lagen skulle ta sig till Tockarp badplats.

Checkpoint sovplats

En efter ett trillade lagen in på sovplatsen vid Attarp. Många var trötta och lade sig i solen för sola och sova. En brännbollsmatch anordnades, skojsigt!

Upp med tält och vindskydd, för snart vankades det kvällsmat, Mums! Gott! Satt bra i magen! Kvällen bestod av mys och lägereld och prata och pussar.

Morgondagen efter vaknade några blöta, och några hade sovit gott hela natten. Det hade regnat under natten och något vindskydd fungerade mindre bra.

Svårt, det här måste varit slottens och borgarnas paradis.
Slott över allt.

Efter frukosten var det dags för första laget att ge sig iväg. Nytt kuvert med en historielektion om ett visst slott/borg i trakten. Man skulle ta sig ditt, men namnet var överstryket. Titta på kartan, och försöka hitta det som passade. Svårt, det här måste varit slottens och borgarnas paradis. Slott över allt. Läst man rätt i texten kunde man gissa sig till att man skulle till Sövde Borgs Slott som ligger söder om en liten sjö. Valde man att gå Bellinga slott, gick man tre km åt fel håll.
Det var där det avgjordes vem som skulle vinna, om man gick rätt eller om man gick fel.

Turen fortsatte längst öppna vyer med kor på sidan av vägen och blåsig vind från andra sidan. Ledtråd efter ledtråd gjorde att man tog sig fram, till sista uppgiften som var att placera ut bilder i en speciell ordning. Bilderna var på ställen där man hade fått uppgifter och ledtrådar, fick man tänka till och fundera. På varje lappa stod en siffra som ledde till ett mobilnummer.

Laget hade inte sett något annat lag sedan de lämnade frukosten.

I ett litet kuvert låg sex lappar med orden ”vit – med – choklad – kaka – glasyr – banan”. Som man skulle kombinera till en fras. Ringa ett telefonsamtal och säga frasen, blev det fel fick man försöka igen. Tog ett tag innan man fick rätt på det.
Till de lagen som hade simmat ut till flotten dagen innan, hade samma ord, men vissa ord satt redan ihop från början, alltså var det till stor hjälp.

Först in i mål var Unika laget. Vinst med god marginal. Laget hade inte sett något annat lag sedan de lämnade frukosten.
Antagligen var historielektionen svår, eller läste man inte noggrant utan gick till första bäst slott.

En bra helg var det. Tack Vagabonderna från Sjöbo för en toppenhelg. God mat och lagom vandring att gå samt roligt och kluriga uppgifter.

Det här inlägget postades i Läger, Okategoriserade av Jacob Palm. Bokmärk permalänken.